banner5

ACTIVITEITEN

Vrienden van Ferd Verstraelen

1 - Het uitgeven van een kunstcatalogus

Op zondag 23 januari 2011 opent in Museum van Bommel van Dam de expositie Ferd Verstraelen – In het licht. Een werkgroep, bestaande uit Helmie Brugman, Cécile Potjes, Gabi Stoffels en Rick Vercauteren, heeft in 2009 en 2010 actief naar werken gezocht en deze vervolgens tot exposabele proporties teruggebracht. De expositie, die t/m 20 maart 2011 in de projectruimte van Museum van Bommel van Dam te zien zal zijn, wordt begeleid door een handzame publicatie van 48 pagina's waarin het leven en werk van Ferd Verstraelen nader wordt uitgediept.

2 - Documentaire over Ferd Verstraelen

De Stichting Vrienden van Ferd Verstraelen heeft zich tot doel gesteld om middels een documentaire van maximaal 18 minuten het in meerdere opzichten boeiende leven en werken van Ferd Verstraelen in het historisch fraaie kloosterdorp Steijl in beeld te brengen. Zo krijgt een breder publiek anno 2011 voor het eerst inkijk in de eigenzinnige artistieke werkwijze van deze bij zijn leven al legendarische levenskunstenaar.

3 - Reproductie Muurschildering van Ferd Verstraelen

In 1971 maakte Ferd Verstraelen een kleurrijke wandschildering in opdracht van Océ. In de tweede helft van 2010 staat de verkoop/sloop van Complex 5 van Océ voor de deur. Daarmee dreigt ook de wandschildering van Ferd Verstraelen verloren te gaan. Claudine Hellweg, conservator kunstbezit Océ, denkt dat de opdracht voor het werk is gegeven in navolging van de Peter Stuyvesant Collectie in Zevenaar. Moderne kunst was niet langer voorbehouden aan de hoger opgeleiden maar werd voortaan ook bewust aan mensen op de werkvloer getoond. Ter lering en vermaak. Volksverheffing was toen nog een nobele zaak. De Stichting Vrienden van Ferd Verstraelen heeft onderzoek gedaan naar het herplaatsen van de muur met deskundigen. In goed overleg is besloten een verantwoorde reproductie van de muur schildering - afmeting 8,5 x 2,5m - te maken op schaal 1:2 op keramische tegels. Daarover worden op dit moment nog gesprekken gevoerd